Oferowane przez nas wysłodki buraczane są produktem ubocznym procesu, w którym wytwarzany jest cukier spożywczy. Są zdrowe, bo powstają z wolnych od modyfikacji genetycznych buraków cukrowych.
Wysłodki buraczane w wersji niemelasowanej charakteryzują się niską zawartością sacharozy. W każdym przypadku są doskonałym źródłem włókna, niezbędnego w procesie trawienia przeżuwaczy.
Regularnie dodawane do paszy wysłodki buraczane:
Melasowane wysłodki prasowane w naturalny sposób poprawiają właściwości odżywcze paszy. Sprawiają, że zawiera ona więcej witamin i innych, niezbędnych w diecie przeżuwaczy składników. To wpływa bezpośrednio na lepsze trawienie u zwierząt, a także wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz usprawnia metabolizm.
Dzięki obecności wysłodków poprawia się również smakowitość paszy. Wynika to z ich charakterystycznego zapachu oraz smaku. W efekcie zwierzęta zjadają więcej suchej masy i robią to chętniej niż w przypadku paszy bez dodatków. Zmniejszają się ich wydatki energetyczne, co wpływa na poprawę wydajności, zwłaszcza w przypadku krów mlecznych.
Regularne stosowanie wysłodków buraczanych melasowanych jako dodatku do pasz może przynieść pozytywne rezultaty. Ważne jest jednak to, aby stosować się do wskazanych poniżej informacji o dawkowaniu i poznać dotyczące ich normy. Wysłodki należy podawać po namoczeniu.