Właściwości i działanie - Makuch Rzepakowy
Komponent białkowy. Makuch rzepakowy charakteryzuje się nie tylko wysoką zawartością białka, ale jest również dobrym źródłem łatwo dostępnej energii. Zawartość białka ogólnego w makuchu rzepakowym wiąże się z zawartością tłuszczu i waha się od 30 do 34%. Zawartość energii metabolicznej w makuchu wynosi dla świń 11-12 MJ/kg, a dla drobiu od 11 do 14 MJ/kg i zwiększa się wraz z zawartością tłuszczu surowego. Zawartość tego ostatniego oscyluje między 9 a 15%. Z uwagi na korzystny skład kwasów tłuszczowych, makuch rzepakowy jest bardzo dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie linolowego (C18:2) i linolenowego (C18:3)).
Jedną z wielu niekwestionowanych zalet makuchu rzepakowego, poza wysoką zawartością białka i łatwą przyswajalnością, jest fakt, że stanowi on komponent całkowicie pozbawiony GMO. Naturalny charakter paszy, przygotowanej z dodatkiem makuchu rzepakowego sprawia, że jest ona nie tylko pełnowartościowa, ale także wolna od zanieczyszczeń i wszelkiego rodzaju modyfikacji genetycznych.
Kiedy i jak stosować?
Makuch rzepakowy może być stosowany do mieszanek paszowych, jak również dodawany bezpośrednio do karmy.
Dawkowanie
Żywienie trzody chlewnej:
Żywienie przeżuwaczy:
Opakowanie:
Cena dotyczy 1 tony produktu makucha rzepakowego i ma charakter orientacyjny. W celu uzyskania aktualnej ceny prosimy o kontakt telefoniczny.