Właściwości i działanie
Jest obecnie najbardziej wartościowym, popularnym komponentem pasz dla zwierząt hodowlanych różnych gatunków. Główny składnik w żywieniu zwierząt wysokoprodukcyjnych. Śruta sojowa jest doskonałym źródłem białka. Białko soi jest łatwo przyswajalne. Zawiera aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna i tryptofan, które korzystnie wpływają na wzrost, produkcję i rozwój zwierząt. Lecytyna zawarta w produktach sojowych wspomaga przyswajalność witamin, wzmacnia układ krwionośny, wpływa na metabolizm tłuszczów. Ponadto nasiona soi zawierają genisteinę oraz fito-estrogeny, które łagodzą zaburzenia hormonalne.
Kiedy i jak stosować?
Śrutę sojową można stosować jako dodatek do pasz objętościowych w żywieniu zwierząt. Poekstrakcyjną śrutę sojową można mieszać razem z śrutą zbożową
z dodatkiem odpowiednich składników mineralno – witaminowych. Śruta sojowa zawiera wysokiej jakości białko, które nadaje się do żywienia nawet bardzo młodych zwierząt.
Dawkowanie
Dawkowanie śruty sojowej jest uzależnione od bardzo wielu czynników takich jak:
Rodzaju zwierząt (trzoda, drób, bydło).
Fazy chowu (wiek zwierząt).
Przeznaczenie (mięso, reprodukcja).
Dawka śruty sojowej dla bydła mlecznego może dochodzić nawet do ok. 2,5 kg dziennie, jednak jest zależna od innych stosowanych preparatów białkowych, jak również zawartości białka z pasz objętościowych. Śruta sojowa nie jest zalecana dla młodych świń (prosiąt ssących i warchlaków), ewentualnie można ją stosować w nieznacznych ilościach w mieszankach tj. 3-5%.
Opakowanie: