Właściwości i działanie
Komponent wysokobiałkowy, będący produktem ubocznym przemysłu olejarskiego. Powstaje w procesie ekstrakcji tłuszczu z nasion rzepaku za pomocą rozpuszczalników organicznych. Śruta rzepakowa ze względu na wysoką zawartość białka stanowi wartościowy komponent w żywieniu zwierząt gospodarczych. Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu. Pasze rzepakowe zawierają znaczne ilości cennych dla zwierząt aminokwasów siarkowych, w tym metioniny i cystyny, a mniej lizyny. Komponent wysokobiałkowy, będący produktem ubocznym przemysłu olejarskiego. Powstaje w procesie ekstrakcji tłuszczu z nasion rzepaku za pomocą rozpuszczalników organicznych. Śruta rzepakowa ze względu na wysoką zawartość białka stanowi wartościowy komponent w żywieniu zwierząt gospodarczych. Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu. Pasze rzepakowe zawierają znaczne ilości cennych dla zwierząt aminokwasów siarkowych,
w tym metioniny i cystyny, a mniej lizyny.
Dawkowanie
W żywieniu krów mlecznych i bydła opasowego śrutę rzepakową można stosować do pasz pełnodawkowych, jak również do mieszanek paszowych dodawanych do pasz objętościowych. Poekstrakcyjną śrutę rzepakową można mieszać ze śrutą zbożową np.: z jęczmienia, pszenicy lub pszenżyta, uzupełniając je stosownym premiksem mineralno – witaminowym. W żywieniu krów mlecznych i bydła opasowego śruta rzepakowa może być cennym komponentem pasz pełnodawkowych, popularnie określanych jako TMR, a także mieszanek paszowych dodawanych do pasz objętościowych. Mogą być również komponentem mieszanek paszowych podawanych krowom z automatów paszowych w systemie żywienia PMR.
Opakowanie:
Cena dotyczy 1 tony produktu i ma charakter orientacyjny. W celu uzyskania aktualnej ceny prosimy o kontakt telefoniczny.