Wysokobiałkowe młóto browarniane jest paszą mlekopędną, mającą zastosowanie zarówno w żywieniu zwierząt przeżuwających, jak i monogastrycznych. Kilogram paszy, wg. norm INRA, dostarcza 0,19 JPM energii netto dla krów mlecznych. Korzystnie wpływa na ilość i jakość mleka, poprawia jego smak i zapach.
Białko zawarte w młócie zawiera dużo lizyny i stosunkowo mało melatoniny. Warto zaznaczyć, iż jest ono rozkładane w żwaczu w 45%, co szczególnie wyróżnia młóto browarniane, jako składnik dawek pokarmowych dla bydła - szczególnie krów mlecznych. W jelicie cienkim trawienie zyskuje na efektywności. Warto nadmienić, że pasza pozwala dostarczyć dodatkową ilość aminikwasów do tego narządu, gdyż nie zwiększa koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu. Dodatkowo wolnijszy rozkład białka w żwaczu czyni młóto doskonałym stabilizatorem przemian w nich zachodzcych i doskonale wpływa na wyniki produkcyjne.
Dawkowanie
Kiedy i jak stosować?
Młóto browarniane najlepiej stosować w żywieniu krów mlecznych w początkowej fazie laktacji, w połączeniu z kiszonką z kukurydzy.
Dobrym rozwiązaniem jest także skarmianie kiszonek z traw i roślin motylkowych bogatych w białko ulegające łatwemu rozkładowi w żwaczu.
Opakowanie: